فهرست مطالب

Iranian journal of fuzzy systems
Volume:19 Issue: 5, Sep-Oct 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/07/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صفحات 1-15

    مسیله پراکندگی حداکثر میانگین شامل انتخاب زیرمجموعهای از عناصر یک مجموعه و در عین حال به حداکثر رساندن میانگین اندازه گیری پراکندگی است. معمولا این اندازه از پراکندگی را بر اساس برخی از مترهای فاصله بین عناصر مجموعه کاندید محاسبه میکنیم. با این حال، در کاربردهای دنیای واقعی، این معیار پراکندگی ممکن است نامشخص یا مبهم باشد. به عنوان مثال، مسیله ایجاد یک تیم برای اجرای برخی از پروژه ها را درنظر بگیرید. میتوانیم پراکندگی بین اعضای تیم را به عنوان شیمی تیم ببینیم، بنابراین مربی علاقه مند است این شیمی را به حداکثر برساند. در این مثال، محاسبه دقیق اندازه گیری پراکندگی برای هر نامزد بسیار دشوار خواهد بود. دلیل این امر فقدان اطلاعات در مورد میزان همکاری نامزدها در گذشته است. برای مقابله با اطلاعات نادقیق یا مبهم، در این مقاله، ما سه مدل برنامهریزی خطی صحیح مختلط را براساس امکان، ضرورت و معیار اعتبار پیشنهاد میکنیم. تا جایی که میدانیم، این اولین رویکردی است که به صراحت این نوع عدم قطعیت را در این مسیله بهینه سازی در نظر میگیرد.

  • صفحات 17-34

    این مقاله در مورد نظرات برخی از دانشمندان مبنی بر اینکه محاسبات بازه ای چند بعدی (MIA) همان محاسبات بازه ای محدود (CIA) و محاسبات فازی چند بعدی (MFA) همان محاسبات فازی محدود (CFA) است، بحث میکند. هر دو نوع حساب به اختصار ارایه شده و سپس تفاوت در ابعاد، روش های محاسبه، تفاوت در نتایج به دست آمده و نحوه استفاده از آنها در محاسبات پیچیده نشان داده شده است. پاسخ به سوال مطرح شده در نتیجه گیری ارایه شده است

  • صفحات 35-45

    در این یادداشت، بهترین حدود ممکن (پایین و بالا) نقطه به نقطه در مجموعه کوپوالها با مقدار معینی از ضریب گامای جینی تعیین شده است. نشان داده شده است که بر خالف بهترین حدود ممکن در مجموعه کوپوالها با مقدار معینی از دیگر معیارهای شناخته شده مانند تاو کندال، رو اسپیرمن یا بتابلومکویست، حدود یافت شده لزوما کوپول نیستند، بلکه شبه کوپولاهای مناسب هستند.

  • صفحات 47-61

     این مقاله به مسایل مربوط به همگامسازی زمان محدود (FIS) برای یک کالس از شبکه های عصبی فازی مرتبه کسری کوهن-گراسبرگ (FOFCGNNs) با تاخیر زمانی میپردازد. براساس نظریه پایداری زمان محدود، قضیه رازومیخین (Razumikhin)مرتبه کسری و با استفاده از نامساویهای دیفرانسیل مرتبه کسری و سایر تکنیکهای نامساوی، چند معیار، جدید و موثر فرموله شده توسط نامساوی های جبری قابل آزمایش، برای اطمینان از FTS ،برای مدلهای مربوطه، از طریق طراحی یک استراتژی کنترل ناپیوسته به دست می آیند. در نهایت، دو مثال شبیه سازی عددی برای نشان دادن امکان سنجی و اثربخشی نتایج نظری مشتق شده ارایه شده است.

  • صفحات 63-78
  • صفحات 79-94

    امنیت سایبری موضوع داغ سالهای اخیر بوده و یکی از عملکردهای اصلی در تصمیم گیری، انتخاب ارایهدهندگان خدمات امنیت سایبری (CSSPs) است. برای شرکتها و واحدهای دولتی، انتخاب NSSP های مناسب باید از دیدگاه های متعدد اندازه گیری و ارزیابی شود، که بدیهی است تصمیم گیری با ویژگیهای چندگانه(MADM) یا تصمیم گیری گروهی چندگانه (MACDM) است. در این مقاله، روش سنتی MABAC با استفاده از نظریه چش مانداز بهبود یافته و اطلاعات ارزیابی با استفاده از PULTS جمعآوری و ذخیره میشود. روش بهبود یافته MABAC-PT-PUL نه تنها میتواند به خوبی با عدم قطعیت مقابله کند، بلکه تاثیر وضعیت روانی تصمیم گیرنده (DM) را نیز بر نتیجه تصمیم گیری به طور کامل در نظر میگیرد. مهمتر از همه، ما مدل بهبود یافته -PT-PUL MABAC را برای انتخاب NSSP ها اعمال میکنیم و با بهره گیری از تحلیل مقایسه ای با سه روش موجود، قابلیت اطمینان این روش پیشنهادی را اثبات میکنیم. این نتایج نشان میدهد که این مدل می- تواند با مشکالت عملی مقابله کند و دارای قابلیت عملی و علمی خوبی است

  • صفحات 95-109

    در این مقاله، مفاهیم فضای L-ترتیبL-بسته، فضای L-واگرای L -ترتیب، فضای L - ترتیب L-داخلی و فیلتر L -همگرای L -ترتیب معرفی میشوند. نتایج اصلی عبارتند از :1)رسته های فضاهای L-همگرای L -ترتیب، فضاهای L-ترتیبL-بسته، فضاهای L-واگرای L -ترتیب و فضاهای L -ترتیب L-داخلی یکریخت هستند، 2)رسته ی فضاهای همگرای L -ترتیب براساس فیلترهای L- همگرای L -ترتیب توپولوژیکی است،3)یک تناظر گالوایی بین رسته ی فضاهای همگرای L -ترتیب و فضاهای L-همگرای L -ترتیب وجود دارد.

  • صفحات 111-129

    در این مقاله، طراحی کنترل مود لغزشی تطبیقی فازی نظارتی برای یک ربات محرک کابلی مد نظر قرار گرفته است. کنترل کننده منطق فازی برای تولید سیگنال کنترل سوییچ شونده بدون رخداد پدیده چترینگ توسعه داده شده است. برای این منظور، یک مکانیزم تطبیقی جهت تنظیم برخط بهره خروجی کنترل کننده مود لغزشی فازی پیشنهاد گردیده است. علاوه براین، برای ردیابی بهتر، یک سیستم کنترل ناظر برای تنظیم برخط بهره های سطح لغزشی PID در نظر گرفته شده است. الگوریتم بهینه سازی گراسشوپر برای بهینه سازی توابع عضویت انتخاب شده برای سطح لغزشی فازی پیشنهاد گردیده است. اثبات پایداری سیستم حلقه بسته با استفاده از تیوری پایداری لیاپانوف استخراج میگردد. نتایج شبیه سازی برای نمایش مزایای کنترلکننده توسعه داده شده جهت کاهش چترینگ و قوام سیستم نسبت به نایقینی پارامتری، اغتشاش بار و غیرخطیگریها گزارش خواهند گردید.

  • صفحات 131-145

    شرایط قطری مناسب برای فضاهای حدی T-یکنواخت را مطالعه میکنیم. یک شرط قطری دوگانه به عنوان یک اصل مناسب، برای تنظیم یکنواخت داده شده است. این مفهوم نظم را با بستارهای L -مجموعه ها مشخص میکنیم. تمام اصول موضوعه قطری را اعمال میکنیم و یک قضیه توسیع برای نگاشته ای پیوسته یکنواخت تعریف شده در یک زیر فضای چگال را اثبات میکنیم.

  • صفحات 147-165

    اکثر بیماریهای مزمن کبدی بدون درمان مناسب منجر به سیروز کبدی و در نهایت تبدیل به سرطان کبد میشود. بنابراین، تشخیص زود هنگام بیماریهای کبدی و پیشنهاد درمان در زمان مناسب بسیار مهم است. یک مدل مفید که به طور موثر فیبروز کبدی بیمار را پیش بینی میکند، در کاهش بار روی پزشکان، به ویژه در بیمارستانهای سطح پایین، اهمی ت زیادی دارد. در این مقاله، یک مدل جدید ترکیبی از روش یادگیری نیمه نظارت شده و شبکه عصبی max-min فازی با ارایه مجموعه قوانین فازی انتخابی پیشنهاد شده است. سطح سیروز توسط APRI و 4-FIB ارزیابی میشود. روش پیشنهادی روی مجموعه های داده از پایگاه های داده یادگیری ماشین، از جمله UCI وCS آزمایش می شود. جدای از آن، روش ما نیز روی مجموعه داده های کبدی جمعآوری شده از بیمارستانهای استان نگوین تایلند پیاده سازی شده است. مقایسه بین روش های پیشنهادی و سایر روش های مرتبط نیز ارا یه شده است. نتایج بدست آمده نشان میدهد ک ه مدل پیشنهادی از نظر زمان اجرا و تعداد قوانین، عملکرد بهتری نسبت به روش های مقایسه شده دارد.

  • صفحات 167-181

    انتخاب یک الگوریتم خوشه بندی مناسب و به دست آوردن خوشه های واجد شرایط در عملیات خوشه بندی از موارد قابل توجه هستند. گاهی اوقات، یک الگوریتم خوشه بندی بر اساس توزیع داده انتخاب میشود در حالیکه توزیع داده ها از قبل در مسایل دنیای واقعی شناخته شده نیست. در این مورد، تردید داریم که کدام الگوریتم خوشه بندی را انتخاب کنیم. در این مقاله، این تردید توسط یک مسیله تصمیم گیری چند معیاره فازی (HFMCDM)مدلسازی میشود که در آن برخی الگوریتمهای خوشه بندی نقش افراد خبره را بازی میکنند. در این مقاله، الگوریتمهای C-میانگین فازی و الگوریتم های خوشه بندی تجمعی را به ترتیب به عنوان نماینده دو دسته محبوب الگوریتم های خوشه بندی پارتیشن بندی و روش های خوشه بندی سلسله مراتبی در نظر میگیریم. سپس، ما یک روش خوشه بندی جدید مبتنی بر رویکردهای تصمیم گیری فازی مردد (HFC)پیشنهاد میکنیم تا تصمیم بگیریم کدام یک از الگوریتمهای خانواده FCM یا خوشه بندی سلسله مراتبی برای داده های ما مناسب است. این روش یک الگوریتم خوشه بند ی خوب را با استفاده از نیوتروسوفیک C -میانگین فازی (NFCM)از طریق یک فرآیند دو مرحله ای مشخص میکند. روش HFC نه تنها تصمیم درستی در مورد استفاده از الگوریتم های خوشه بندی پارتیشن بندی ارایه میکند، بلکه عملکرد FCM و ا لگوریتم خوشه بندی -c means شهودی هسته تکاملی (EKIFCM) را با پارتیشن فازی مردد ساخت (HFP)به راحتی بهبود میبخشد. نتایج تجربی نشان میدهد که این روش خوشه بندی کاربردی و عملی است. با توجه به روش HFC ،لازم به ذکر است که امکان جایگزینی سای ر الگوریتمهای خوشه بندی که متعلق به هر روش پارتیشن بندی و خوشه بندی سلسله مراتبی هستند، وجود دارد. همچنین، میتوان یم دسته های دیگری از الگوریتم های خوشه بندی را نیز در نظر بگیریم.

  • صفحات 183-198

    در این کار، رسته هایی از نرمهای مثلثی را معرفی میکنیم که در آنها مقادیر صدق به بازه واحد حقیقی تعلق دارند، جایی که پیکانها (ریختی ها) تعمیم خودریختیها هستند. ما وجود ضربها، همضربها، برابرسازها و هم برابر سازها را دراین رسته ها بررسی میکنیم. علاوه براین، با ارایه مثالهای نقض نشان میدهیم که قضایای 2029 ، 2030 در [22] نادرست هستند.

|
  • R. Saltos *, W. Pedrycz Pages 1-15

    The Max-Mean Dispersion Problem comprises selecting a subset of elements from a set while maximising the average of a measure of dispersion. We usually compute this measure of dispersion based on some distance metric between the elements of the candidate set. However, in real-world applications, this measure of dispersion could be ill-defined or vague. For example, consider the problem of building a team to execute some kinds of project. We can see the dispersion between the members of the team as the team chemistry, so the coach is interested in maximising this chemistry. In this example, it would be very difficult to compute exactly a dispersion measure for each candidate. This is due to the lack of information about how well the candidates worked together in the past. To cope with imprecise or vague information, in this paper, we propose three mixed integer linear programming models based on possibility, necessity, and credibility measures. To the best of our knowledge, this is the first approach which explicitly considers this type of uncertainty in this optimisation problem.

    Keywords: Fuzzy sets, Possibility theory, Uncertainty, max-mean dispersion problem
  • A. Piegat, M. Landowski * Pages 17-34

    This article discusses the comments made by some scientists that multidimensional interval arithmetic (MIA) is the same as constraint interval arithmetic (CIA) and multidimensional fuzzy arithmetic (MFA) is the same as constraint fuzzy arithmetic (CFA). Both types of arithmetic are briefly presented and then the difference in their dimensions, calculation methods, differences in the obtained results and the way they are used in complex calculations are shown. The answer to the question posed is presented in the conclusions.

    Keywords: Constraint interval arithmetic, constraint fuzzy arithmetic, multidimensional fuzzy arithmetic, RDM interval arithmetic, RDM fuzzy arithmetic
  • M. Ubeda-Flores * Pages 35-45

    In this note, pointwise best-possible (lower and upper) bounds on the set of copulas with a given value of the Gini's gamma coefficient are established. It is shown that, unlike the best-possible bounds on the set of copulas with a given value of other known measures such as Kendall's tau, Spearman's rho or Blomqvist's beta, the bounds found are not necessarily copulas, but proper quasi-copulas.

    Keywords: Bounds, Copula, Gini's gamma, quasi-copula
  • F. Zhao, J. Jian * Pages 47-61

    This paper deals with the issues of the finite-time synchronization (FTS) for a class of fractional-order fuzzy Cohen-Grossberg neural networks (FOFCGNNs) with time delay. Based on the finite-time stability theory,  fractional-order Razumikhin theorem and applying fractional-order differential inequalities and other inequality techniques, a few new and effective criteria formulated by testable algebraic inequalities are derived to ensure the FTS for the concerned models via designing a discontinuous control strategy. Finally, two numerical simulations examples are furnished to demonstrate the feasibility and effectiveness of the derived theoreticalresults.

    Keywords: Fuzzy Cohen-Grossberg neural network, fractional-order, finite-time synchronization, fractional-order inequality, fractional-order Razumikhin-type theorem
  • G. Soylu *, M. E. Aslan Pages 63-78

    Fuzzy arithmetic with standard methods such as the extension principle and$alpha $-cut lead to restricted possibilities for solving fuzzy equations.The procedures to find a solution to a fuzzy equality with these methodsrequire strong assumptions and high computation costs. Among severalapproaches dealing with this restrictions this paper focuses on theTransmission Average (TA) fuzzy arithmetic. The shape preservation ofthe TA arithmetic operations on L-R fuzzy numbers is proven. Theseproperties together with some other algebraic properties investigatedin the paper are applied to solve fuzzy polynomial equations as well as systems of linear fuzzy equations in general form. Several examples in the paper present the advantages of TA arithmetic in solving fuzzy equations.  It is shown that the results in this paper support the fact that TA arithmetic is an easy to implement approach in fuzzy modeling.

    Keywords: Fuzzy arithmetic, Fuzzy equality, L-R fuzzy numbers, Transmission average (TA)
  • Y. Su *, M. Zhao, G. Wei, C. Wei *, X. Chen Pages 79-94

    Cyber security is a hot topic in recent years and one of the main performances in the decision-making is the choice of cyber security service providers (CSSPs). For enterprises and government units, the selection of appropriate NSSPs needs to be measured and evaluated from multiple perspectives, which is obviously a multiple attribute decision making (MADM) or multiple attribute group decision making (MAGDM). In this paper, the traditional MABAC method is improved by using the prospect theory, and the evaluation information is collected and sorted by using PULTS. The improved PUL-PT-MABAC method can not only deal with the uncertainty well, but also fully consider the influence of the psychological state of decision maker (DM) on the decision result. More importantly, we apply the improved PUL-PT-MABAC model to the selection of NSSPs and prove the reliability of this proposed method by taking advantage of comparative analysis with three existed methods. These results show that the model can deal with practical problems, and has good practicability and science.

    Keywords: Multi-attribute group decision making (MAGDM), MABAC method, probabilistic uncertain linguistic term set, prospect theory, cyber security service providers (CSSPs)
  • S. H. Su *, Q. G. Li, F. Y. Liu, Q. Li Pages 95-109

    In this paper, the concepts of L-enclosed L-order space, L-order L-concave space, L-internal L-order space and L-order L-convex filter are introduced. The main results are:(1) the categories of L-order L-convex spaces, L-enclosed L-order spaces, L-order L-concave spaces and L-internal L-order spaces are isomorphic; (2) the category of L-order convergence spaces based on L-order L-convex filters is topological; (3) there is a Galois correspondence between the category of L-order convergence spaces and that of L-order L-convex spaces.

    Keywords: L-order L-convexity, L-enclosed L-order, L-order L-convex filter, L-order L-concavity, L-order convergence structure
  • Mh. Aghaseyedabdollah*, M. Abedi *, M. Pourgholi Pages 111-129

    Design of an adaptive supervisory fuzzy sliding mode control for a planar cable-driven parallel robot is aided in this paper. The fuzzy logic controller is proposed to generate the switching control signal without occurring the chattering problem. For this purpose, an adaptive mechanism is suggested for online tuning of the output gain of the fuzzy sliding mode controller. Moreover, for better tracking, a supervisory control system is considered for online tuning of the PID sliding surface gains. The Grasshopper Optimization Algorithm is suggested for optimization of the membership functions selected for the fuzzy sliding surface. The stability proof of the closed-loop system is derived by using the Lyapunov stability theorem. Simulation results are reported to show the merits of the proposed controller on reduced chatter, and system robustness against parameter uncertainty, load disturbance, and nonlinearities.

    Keywords: Cable-driven parallel robot, internal force, Sliding Mode, interval type-2 fuzzy system, Adaptive, supervisory control, Chattering, the grasshopper optimization algorithm
  • G. Jager * Pages 131-145

    We study suitable diagonal conditions for $top$-uniform limit spaces. A dual diagonal condition is shown to be a suitable axiom for uniform regularity. We characterize this regularity concept by closures of $L$-sets. We apply all these diagonal axioms and prove an extension theorem for uniformly continuous mappings defined on a dense subspace.

    Keywords: topology, top-filter, uniform limit space, lattice-valued uniform convergence space, probabilistic uniform space, diagonal axiom, uniform regularity, extension of mappings
  • V. D. Minh *, T. T. Ngan, T. M. Tuan *, V. T. Duong, N. T. Cuong Pages 147-165

    Most of chronic liver diseases without suitable treatment will lead to cirrhosis of the liver, eventually progressing to liver cancer. Thus, early diagnosis is very important in detecting the liver diseases and suggesting the treatment at the right time. A useful model that effectively predicts the patient's liver fibrosis has great importance in reducing the load on doctors, especially in lower-level hospitals. In this paper, a new model combining semi-supervised learning method and fuzzy min max neural network with selective fuzzy rule set rendering is proposed. Cirrhosis level is evaluated by APRI and FIB-4. The proposed method is experimented on data sets from machine learning databases, including UCI and CS. Apart from that, our method is also implemented on the liver data set collected from the hospitals of Thai Nguyen province. The comparison among our proposed method and other related ones is also given. The obtained results show that our proposed model has better performance than compared methods in terms of execution time and the number of rules.

    Keywords: Artificial neural network, semi-supervised clustering, chronic liver diseases, liver disease diagnosis, cirrhosis
  • L. Aliahmadipour *, M. Eftekhari, V. Torra Pages 167-181

    In a clustering task, choosing a proper clustering algorithm and obtaining qualified clusters are crucial issues. Sometimes, a clustering algorithm is chosen based on the data distribution, but data distributions are not known beforehand in real world problems. In this case, we hesitate which clustering algorithm to choose. In this paper, this hesitation is modeled by a hesitant fuzzy multi criteria decision making problem {small (HFMCDM)} in which some clustering algorithms play the role of experts. Here, we consider fuzzy {footnotesize C}-means {small (FCM)} and agglomerative clustering algorithms as representative of two popular categories of clustering algorithms partitioning and hierarchical clustering methods, respectively.Then, we propose a new clustering procedure based on hesitant fuzzy decision making approaches {small (HFC)} to decide which of the {small FCM} family or hierarchical clustering algorithms is suitable for our data. This procedure ascertains a good clustering algorithm using neutrosophic {small FCM} ({small NFCM}) through a two phases process. The {small HFC} procedure not only makes a true decision about applying partitioning clustering algorithms, but also improves the performance of {small FCM} and evolutionary kernel intuitionistic fuzzy c-means clustering algorithm ({small EKIFCM}) with construction hesitant fuzzy partition {small (HFP)} conveniently. Experimental results show that the clustering procedure is applicable and practical. According to {small HFC} procedure, it should be mentioned that it is possible to replace the other clustering algorithms that belong to any partitioning and hierarchical clustering methods. Also, we can consider other categories of clustering algorithms.

    Keywords: FCM clustering algorithm, hierarchical clustering algorithm, hesitant fuzzy decision making, hesitant fuzzy clustering
  • P. Helbin * Pages 183-198

    In this work, we introduce some categories of triangular norms in which truth values belong to the real unit interval, where arrows are a generalization of automorphisms. We investigate the existence of products, coproducts, equalizers and  coequalizers in these categories. Moreover, we show that Theorems 2.29, 2.30 in cite{Yousefi_Mashinchi_Mesiar_2021} are false by providing counterexamples.

    Keywords: Categories of t-norms, t-norm, Fuzzy implication, R-implications